arboregels voor bureaustoelen

Iedereen heeft vast wel eens de term “Arbo” of de  “Arbowet” voorbij horen komen op de werkvloer. Vaak wordt de Arbo namelijk als een autoriteit gezien voor het beschermen van de werknemer tegen slechte werkomstandigheden, waar dus ook het materiaal en de ergonomie tijdens de werkzaamheden onder valt. Echter is de arbo op het gebied van kantoormeubilair niet zo uitgesproken en dwingend als in andere werksectoren. We krijgen vaak de vraag of wij een “Arbo goedgekeurde bureaustoel” verkopen. Echter bestaat er niet zoiets als “een stoel die arbogekeurd is”. Elk bedrijf die kantoor meubels verkoopt en dit wel claimt voert in onze ogen een bepaalde vorm van misleidende reclame uit. Iets waar wij natuurlijk uiterst tegen zijn, wij adviseren onze klanten graag eerlijk en transparant. In dit artikel zullen we dan ook uit te leggen hoe dit precies in elkaar steekt. Omdat de ARBO hier zelf niet zo duidelijk in is, wordt er tegenwoordig vaker verwezen naar de Europese NEN 1335 richtlijn, en de aanvullende Nederlandse richtlijn NPR 1813. Dit zijn een stuk specifieker beschreven richtlijnen die gebruikt kunnen worden om te bepalen of een stoel de instelmogelijkheden bevat om tot een goede en ergonomische zithouding te komen.

 

NEN 1335 richtlijn

De Europese NEN 1335 richtlijn beschrijft waar een ergonomische bureaustoel volgens het europese instituut “NEN” aan zou moeten voldoen. Dit is echter een richtlijn. Oftewel een leidraad waar aan vastgehouden kan worden om te bepalen of een stoel de juiste instelmogelijkheden bevat om tot een goede werkhouding te komen.  Ook dit zijn geen harde eisen, en hier zitten dan ook geen certificeringen aan verbonden. Ongeveer 15 jaar gelden werden stoelen nog wel gecertificeerd op deze richtlijn, maar dit wordt tegenwoordig niet meer gedaan. Maar dit is wel een zeer goede richtlijn om te bepalen of een stoel de eigenschappen bezit om tot een juiste ergonomische houding te komen.

NPR 1813 richtlijn

Specifiek voor de Nederlandse markt is er een aanvullende richtlijn verschenen; de NPR 1813 richtlijn. Deze richtlijn is verschenen omdat opviel dat de NEN 1335 richtlijn niet meer 100% voldeed aan de “gemiddelde Nederlander” zoals. De Nederlandse bevolking wordt gezien als één van de langste mensen ter wereld, waardoor een bureaustoel dus ook iets andere afmetingen vereist. Om aan deze afwijkende maten tegemoet te komen is de NPR 1813 richtlijn bedacht. Ook hier is echter geen certificeringsnorm voor aanwezig, maar dient het puur als leidraad bij het kiezen van de juiste stoel. Al onze stoelen zijn bijvoorbeeld volgens de NPR 1813 richtlijn ontworpen en voldoen aan alle eisen die hier in worden gesteld. 

Inhoudsopgave
Vragen over dit artikel?

Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar!

Winkelwagen