De Ergonomische Werkplek

zakelijk voorbeeld ergonomisch werken

Iedereen erkent het belang van ergonomie op de ergonomischewerkplek, toch is het vaak één van de eerste zaken die vergeten word zodra de werkdruk verhoogt. Ook bij het digitaal werken ofwel kantoorwerk gebeurt dit. Hoe vaak betrap je jezelf er niet op dat je onderuitgezakt in je stoel zit of juist op het puntje van je stoel zit terwijl je aandachtig aan het werk bent.

Een goede ergonomische werkplek met de juiste ergonomische producten zorgt ervoor dat je gemotiveerd wordt een actieve zithouding aan te nemen zodat je voor je lichaam op de meest efficiënte manier je werk kunt uitvoeren.

Wat is een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek houdt in dat de werkplek voor zowel je gezondheid als comfort verantwoord is. Hierbij is een belangrijk aspect dat je fysiek en mentaal ondersteund wordt door de juiste ergonomische producten en de juiste ergonomische omgeving. Als we praten over ergonomisch werken dan hebben we het over met zo min mogelijk belasting/fysieke inspanning een zo optimaal mogelijk effect bereiken.

Hierbij is het zaak dat alle ergonomnische producten die je gebruikt ondersteunen om een ergonomische werkplek te bewerkstelligen. Denk hierbij aan een ergonomische bureaustoel die er voor zorgt dat je ondersteund wordt op de juiste manier. Of een bureau dat qua hoogte afgesteld kan worden zodat je de juiste zithouding houdt en tussendoor zelfs even kan gaan staan.

man en vrouw bespreken ergonomisch werken

Voordelen van een ergonomisch werkplek

Jij kunt ervoor zorgen dat je lichaam optimaal bewogen wordt tijdens je werk. Dat is wat we ergonomisch werken noemen. Het geldt voor elk soort werk, maar wij richten ons vooral op kantoorwerk. De voordelen van ergonomisch werkplek zijn: 

  • Je zorgt dat je efficiënt, soepel en comfortabel beweegt.
  • Het werken voelt veel beter doordat de doorbloeding in je lichaam optimaal is.
  • Je spieren bewegen beter. Je gewrichten worden weinig belast. Dit voorkomt een stijf gevoel na een lange dag werken.

Je productiviteit neemt toe en je merkt op korte termijn dat het werken minder energie vraagt. Het werkt veel comfortabeler en je voorkomt pijnklachten.

Waarom is een ergonomische werkplek zo belangrijk?

Uiteraard is de voornaamste reden: klachten voorkomen. Maar naast het preventieve karakter van ergonomisch werken zijn er ook een aantal secundaire verbeteringen waarneembaar.

Doordat je bij een ergonomisch ingerichte werkplek minder energie besteed aan het corrigeren van houding hou je meer energie over, je voelt je dus energieker gedurende de dag. Daarnaast zal de doorbloeding ook beter zijn indien je gebruik maakt van een goed afgestelde stoel. Dit voorkomt een stijf gevoel in je spieren en gewrichten aan het einde van de dag.

Fysiotherapeuten zien aantal klachten door thuiswerken toenemen

In een artikel van Trouw geven fysiotherapeuten in Nederland aan een flinke toename te zien van het aantal klachten bij thuiswerkers nu mensen vanwege de coronacrisis lange tijd vanuit huis werken. Dit artikel illustreert goed waarom ergonomisch werken juist nu zo belangrijk is.

“Veel mensen hebben hun thuiswerkplek niet op orde”, zegt Van der Vorst, eigenaar een bedrijf met 500 fysiotherapeuten en 140 praktijken. “Mensen die dagelijks uren achter een laptop werken, krijgen last. Voor een goede werkhouding zijn een laptophouder, een los toetsenbord en een losse muis nodig. Net als een ergonomische bureaustoel en een goed afgesteld bureau.”

Klik hier om het hele artikel van Trouw te lezen.

Hoe kan ik een ergonomische werkplek het best afstellen?

Nu we weten wat ergonomisch werken inhoudt en waarom het zo belangrijk is zijn we aangekomen bij de hamvraag: Hoe?
Om tot een goede ergonomische werkplek te komen, in een kantoor omgeving, dien je alle aspecten af te gaan en in te richten naar behoren.
De 5  belangrijkste punten hebben we hieronder omschreven met een link naar de pagina die speciaal hieraan toegewijd is.

1. Ergonomische bureaustoel

Alles begint met een goede zithouding, dit is je uitgangspositie. Bij het inrichten van je werkplek start je bij het afstellen van je ergonomische bureaustoel. Je bouwt als het ware de werkplek om je heen. 

Een goede zithouding heeft een aantal standaard kenmerken die voor iedereen gelijk zijn:

  • Je zit met je onderrug aangesloten tegen de rugleuning.
  • Het zitgedeelte van de stoel mag hierbij niet in je knieholte duwen.
  • De knieën maken een hoek van ongeveer 90 graden. 
  • Voeten staan plat op de grond. m.a.w. worden volledig ondersteund.
  • De armsteunen ondersteunen je onderarm als je je schouders ontspant en je ellebogen licht gebogen zijn (ongeveer 110 graden)
  • De rug en schouders worden ondersteund door de rugleuning.
  • En de lendesteun sluit aan op de holling in je rug.

Je hebt nu de perfecte zithouding. Denk ook nog even aan de locatie van je werkplek. Je lichaam heeft een aantal basisbehoeften als het aankomt op ergonomisch werken. Denk hierbij aan voldoende daglicht, een aangename temperatuur en voldoende zuurstof. Zoek dus een ruimte uit die hierin voorziet. Zorg dat je voldoende ruimte hebt  voor de inrichting van je nieuwe werkplek.

2. Ergonomisch bureau

Als je reeds de juiste plek en de juiste zithouding hebt kun je je bureau gaan afstellen. Hierbij begin je met de hoogte van het ergonomisch bureau af te stellen. De hoogte van het werkblad moet gelijk zijn aan de hoogte van de armleuningen op je ergonomische bureaustoel. Dit voorkomt dat de rand van het bureau een knellend of drukkend effect creëert in de onderarm en pols en een onnatuurlijke stand forceert bij het typen of bedienen van de muis. 

Verder is het van belang dat het bureau ruimtelijk word ingericht zodat er geen onnodige attributen in de weg liggen die je belemmeren tijdens het werken. Denk hierbij aan snoeren van een toetsenbord of kantoorartikelen die over het werkblad verspreid zijn.

3. Ergonomische zitbal

Een ergonomische zitbal kan naast een welkome afwisseling van je houding ook gebruikt worden als middel om bepaalde klachten aan te pakken. Indien je een verkeerde zithouding hebt ontwikkelt kan een ergonomische zitbal je door training, met microcorrecties, helpen je zithouding weer te corrigeren. Uiteraard adviseren we om bij klachten altijd contact op te nemen met een fysiotherapeut. 

4. Ergonomische voetensteun

Mocht je tijdens het afstellen van je stoel erachter komen dat je bij de ideale zithoogte te laag zit ten opzichte van je bureau, dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je het bureau niet kan afstellen, geen nood. Een ergonomische voetsteun biedt hierbij een goedkope oplossing. In plaats van het hele bureau te vervangen plaats je een ergonomische voetsteun onder het bureau waardoor je stoel hoger afgesteld kan worden. 

5. Ergonomisch beeldscherm

Je bent nu bijna klaar om aan de slag te gaan. De laatste stap is het afstellen van je ergonomische beeldscherm. Door veel onderzoek te doen naar de ergonomie, het kijkgemak en de beeldkwaliteit in samenhang met het ergonomisch werken is gebleken dat je bij deze ogenschijnlijk eenvoudige stap het risico loopt om al je voorgaande inspanningen en investeringen teniet te doen indien dit niet correct gebeurd.

Alles of niets aanpak

Het is belangrijk om een holistische aanpak te hanteren wanneer je nadenkt over het ergonomisch werken. Als je in een goede houding gaat zitten, maar het bureau staat te hoog en je beeldscherm te ver weg verleg je het probleem slechts naar een ander gebied en zul je op termijn toch klachten ontwikkelen.  Mocht je hulp nodig hebben bij het inrichten van je digitale werkplek denk dan ook eens aan het aanvragen van werkplekadvies.

Winkelwagen