Beeldscherm

ergonomisch beeldscherm

Als je ooit lang aan een stuk gewerkt hebt aan een verslag, waarbij je voortdurend op je beeldscherm aan het turen was, dan weet je als geen ander dat de juiste aftstelmogelijkheden een wereld van verschil kunnen maken. Dit artikel verklaard waarom het afstellen van het beeldscherm een uitkomst biedt voor mensen die langdurig achter hun scherm wegkruipen.

Bestaat er zoiets als een ergonomisch beeldscherm?

Nee. Daar kunnen we kort en bondig over zijn.
Echter… Er zijn wel beeldschermen op de markt waar er een duidelijk verschil te zien is in de volgende 3 hoofdpunten:

  • Beeldkwaliteit
  • Kijkgemak
  • Ergonomie

Voor kijkgemak en beeldkwaliteit moet je goed kijken naar de product specificaties van de desbetreffende monitor. Denk hierbij aan de gewenste afmeting, helderheid, kijkhoek, hoge contrastratio, etc.
Voor wat betreft ergonomie dien je te kijken naar de verschillende afstelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld in de hoogte en of deze kantelbaar is.

Beeldkwaliteit

Een open deur in dit artikel is natuurlijk de beeldkwaliteit. Als de kwaliteit slecht is, of het scherm is niet groot genoeg, dan worden letters moeilijker om te lezen waardoor je gaat knijpen met je ogen of zelfs je houding aanpast om beter te kunnen lezen. Dit heeft een verkrampende werking op je lichaam waardoor alle effort die je gestoken hebt in het creëren van een goede werkplek voor niets is geweest.

Kijkgemak

Daarnaast hebben we ook het kijkgemak. Bij langdurig gebruik van een beeldscherm is het van belang dat de straling van het scherm geen schadelijke hoeveelheden licht bevat. Ieder beeldscherm produceert een bepaalde hoeveelheid “blue light” iets dat door onderzoekers schadelijk is bevonden omdat het, in tegenstelling tot andere lichtfrequenties, doordringt tot op het netvlies. Hier kan dat licht blijvende schade aanrichten. Daarnaast is de intake van grote hoeveelheden “blue light” voor het slapen negatief voor je lichaam aangezien het lichaam denkt dat het nog dag is. Je zult hierdoor lastiger in slaap vallen en op termijn voelen dat je uitgeput raakt.

Ergonomie

Met ergonomie doelen we op de fysieke afstelmogelijkheden van de monitor. Denk hierbij aan de hoogte, kijkhoek en de afstand van je ogen naar het scherm. Het kan voorkomen dat het bereik van de afstelmogelijkheden niet voldoende is voor je werkplek. Om dit probleem op te lossen hebben vrijwel alle beeldschermen een VESA aansluiting. Dit is niet meer dan vier punten aan de achterzijde van de monitor die een standaard maat hebben, hierdoor kun je eenvoudig een verstelbare beeldscherm beugel bevestigen waardoor nagenoeg iedere beeldscherm om te vormen is tot ergonomisch beeldscherm.

Hoe stel je een beeldscherm goed af?

Om een beeldscherm goed te gebruiken moet je deze op de juiste manier afstellen. Logisch. Maar wat is dan de juiste manier? Hieronder leggen wij uit waar je het meeste op moet letten als het aankomt op het afstellen van de monitor.

Beeldscherm hoogte

De enige en belangrijkste regel voor de schermhoogte is eigenlijk:
Wanneer je recht voor je uitkijkt, zou je tegen de bovenkant van het scherm moeten kijken.

Dit zorgt er namelijk voor dat je rustblik in de rest van het scherm valt. Op deze manier hoef je dus vrijwel geen kantelingen te maken met het hoofd om naar boven en beneden te kijken en wordt de nek dus minder belast.
Daarnaast is er in recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het recht naar voor kijken reflexmatig een trigger voor het oog is om te gaan scherpstellen op iets in de verte. Als er dan een beeldscherm in dit zichtveld staat, zullen de ogen deze reflex moeten onderdrukken en vaker moeten scherpstellen. Wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat de ogen vermoeid raken. Terwijl het blikveld daaronder juist het geen is waar de ogen reflexmatig willen scherpstellen op objecten die dichtbij zijn.

De hoogte van beeldschermen kun je eenvoudig aanpassen. Veel beeldschermen hebben van zichzelf al een verstelbare poot. Maar als jouw beeldscherm dit niet heeft kun je altijd improviseren. Gebruik een aantal boeken, een kistje of bijvoorbeeld een speciaal opbergsysteem(nog handig ook!) om de bovenkant van het scherm op ooghoogte te krijgen. Doe voor het bereiken van de ideale schermhoogte geen concessies aan je zithouding. Er is vrijwel altijd een manier te vinden om het scherm op de juiste hoogte te krijgen.

Beeldscherm Afstand

De ideale en meest ergonomische afstand van het beeldscherm is één armlengte. Dit is de gemakkelijkste afstand voor de ogen om op scherp te stellen en zorgt voor een goed overzicht van het scherm zonder te veel met het hoofd te hoeven draaien. Hier zitten echter wel een aandachtspunt aan, namelijk de leesbaarheid van het scherm.

Als het door de toestand van de ogen onmogelijk blijkt om op deze afstand het scherm nog goed te kunnen lezen, probeer dan eerst altijd met hulpprogramma’s op de computer dit te verbeteren. Er zijn tal van (vaak standaard ingebouwde) functies in het besturingssysteem of in de bedrijfssoftware die hierbij kunnen helpen. In 90% van de gevallen kun je de letters en tekens op het scherm vergroten door de knoppen “CTRL en +” tegelijk in te drukken. Probeer dit nu maar eens, en je zult zien dat text op deze website zal vergroten tot 120%. Dit voorkomt dat je gaat “knijpen” of naar voor gaat leunen om het scherm goed te kunnen lezen. Allebei handelingen die de ergonomie kunnen verstoren en een geforceerde houding kunnen opleveren.

Winkelwagen