Ergonomische voetensteun

Je kent het vast wel, tijdens een werkdag zit je vaak te draaien op je stoel waarbij je niet echt een prettige houding voor je benen kan vinden. Je stopt ze onder je stoel strekt ze weer vooruit of probeert ze op het ladekastje van je collega te laten rusten. Allemaal signalen dat het tijd wordt om eens serieus naar je werkhouding te kijken. Op deze pagina gaan we dieper in op wat een ergonomische voetensteun voor jou kan betekenen.

Wat is een ergonomische voetensteun?

Een ergonomische voetensteun is een makkelijke en betaalbare optie om uw werkplek ergonomisch verantwoord te maken. Een ergonomisch bureau en/of een ergonomische bureaustoel zijn uiteraard altijd effectiever maar in sommige gevallen geen optie. Het kan namelijk voorkomen dat je werkplek helemaal naar jouw smaak is ingericht en een ergonomisch bureau niet past in die inrichting.

Waarschijnlijk heb je gekozen voor een bureau met een vaste hoogte. Nu kan het zo zijn dat wanneer je jouw bureaustoel op de juiste hoogte afstelt je met de voeten niet netjes recht onder jouw lichaam op de grond komt te staan. Door in deze situatie gebruik te maken van een voetensteun kun je er voor zorgen dat de knieën weer netjes in een hoek van 90 graden komen en er geen beknelling ontstaat bij de doorbloeding van je onderbeen of er onnodig spanning op je spieren komt te staan.

ERGONOMISCH versus 'NORMAAL'

Voetsteunen zijn er in vele soorten, maten en ontwerpen. Bij een niet-ergonomische voetsteun zal je de hoogte en kanteling van het plateau niet kunnen instellen. Hierdoor wordt het een “one-size fits all” oplossing en dat is natuurlijk nooit het geval aangezien ieder lichaam uniek is qua maten en behoeften.

De ergonomische voetsteun is in hoogte verstelbaar en het plateau waar je de voeten op laat rusten is vaak ook kantelbaar zodat zelfs je enkels in een “rust” positie staan. Dit is overigens ook erg fijn wanneer je een hogere hak draagt. De verhoogde hak kan gecompenseerd worden met de voetensteun waardoor het lijkt alsof de enkels in 90 graden staan en je voeten vlak op de grond rusten. Daarbij is het ook van belang dat je stevig staat op de voetensteun en er niet vanaf slipt. De meeste ergonomische voetensteunen zijn daarom voorzien van een anti-slip laag die er voor zorgt dat je een goede grip hebt op het plateau.

Wat doet een ergonomische voetensteun?

Kort gezegd dicht het ergonomische voetensteun het gat dat ontstaat indien je de werkhoogte afstelt van je bureau. In de ideale situatie start je met een goede zithouding en pas je daar het werkblad op aan. Maar soms kan het niet anders en zal je starten met het werkblad. Daarbij kan het voorkomen dat je benen een hulpmiddel nodig hebben om tot een ideale houding te komen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg comfortabel om af en toe te wisselen van zithouding door het wel of niet gebruiken van een voetensteun. Dit komt meteen de actievere zithouding ten goede.

betere zithouding

De voetensteun is voornamelijk van belang om klachten in de onderrug en bovenbenen te voorkomen. Door het niet volledig ondersteunen van je voeten kan het voorkomen dat het bovenbeen op de stoel hangt. Hierdoor ontstaat er een beknelling in de bloedsomloop naar een aantal grote spieren met als gevolg dat na een periode aaneengesloten werken er tintelingen of pijn in de benen kunnen ontstaan. Daarnaast heeft dit als gevolg dat bij het niet juist ondersteunen van de benen en voeten ook je zithouding verandert waardoor er klachten in onderrug of schouders kunnen ontstaan.

Hoe gebruik je een ergonomische voetensteun?

Het lijkt vanzelfsprekend dat je een voetensteun gewoon onder het bureau plaatst en dan kunt gaan gebruiken maar niets is minder waar. Wanneer je het maximale comfort wilt ervaren,  zal de voetensteun eerst goed afgesteld moeten worden.

Kies de juiste afstelling

Zoals hierboven omschreven is het de bedoeling dat je de voetsteun zo afstelt dat hij optimaal ondersteunt waarbij de knieën zo dicht mogelijk bij de 90 graden komen en de enkels netjes onder de onderbenen staan. Je voeten staan hierbij recht op het plateau van de voetsteun.

Is de rest van de werkplek ook goed afgesteld?

Nu je de voetensteun op de juiste hoogte hebt afgesteld en het plateau in de juiste hoek hebt staan, kun je voor jezelf nagaan of deze afstelling goed is. Door rechtop te gaan zitten in de gewenste zithouding voel je of er spieren onder spanning staan en of er onnodig veel druk op bepaalde punten in het zitvlak zijn.  Dit zou niet het geval mogen zijn.

Winkelwagen