Een ergonomisch bureau is op het eerste gezicht niet veel anders dan een ‘normaal’ bureau. Een sceptisch iemand zou zeggen vier poten en een plank. Maar schijn bedriegt! Wanneer je een ergonomisch bureau namelijk goed inspecteert zul je zien dat er diverse afstelmogelijkheden op zitten. Hetgeen dat nodig is om een deze ergonomisch in te richten. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten die een ergonomisch bureau onmisbaar maken in een goede werkplek.
Wat is een ergonomisch bureau?
In het kort zou je kunnen stellen dat een ergonomisch bureau een bureau is met meer opties dan een ‘standaard bureau’.
Een genuanceerdere uitleg zou zijn dat een ergonomisch bureau zich kenmerkt doordat de hoogte verstelbaar is. Tevens sluit de maat van het werkblad beter aan bij de gebruiker dan een gemiddeld bureau.
In hoogte verstelbaar
Het verschil zit hem dus vooral in de afmetingen en in de afstelmogelijkheden. Bij een ergonomisch bureau is het van belang dat de hoogte eenvoudig in te stellen is. Dit kan op verschillende manieren. Sommige fabrikanten hebben aan de voorzijde een zwengel waarmee de hoogte kan worden ingesteld. In de luxere varianten word er gebruik gemaakt van een elektrische afstelmogelijkheid.Juiste Afmeting
De afmeting van een ergonomisch bureau is ook van belang. Het is hierbij essentieel dat het bureau diep genoeg is zodat er voldoende ruimte is om er comfortabel aan te werken. Hierbij moet je denken aan de afstand van de monitor naar jou toe(armlengte) en een ontspannen houding tijdens het typen.
Kabelmanagement
Een laatste verschil is de mogelijkheid om de kabels aan de onderzijde weg te werken. Dit kan op verschillende manieren. In sommige gevallen zullen er haakjes zijn waar de kabels netjes aan opgehangen kunnen worden andere hebben kabelgoten waar meerdere kabels doorheen kunnen lopen. Je kan er zelfs voor kiezen om de kabels al in het bureau te integreren door middel van een speciale lade onder het bureau aan de achterzijde.Het wegwerken van de kabels heeft twee doelen. Het oogt opgeruimder wat voor minder afleiding zorgt. Daarnaast heb je meer ruimte om te bewegen en word je niet belemmert door een te lange of te korte kabel die over het bureau loopt tijdens je werk.
Wat doet een ergonomisch bureau?
Een ergonomisch bureau zorgt dat je houding, welke uiteraard voor een groot deel bij een goede bureaustoel begint, optimaal is voor zittend werk. Door het in hoogte verstelbare werkblad voorkomt het bureau klachten die ontstaan bij het werken aan een te hoog of te laag bureau. Bij een te hoog bureau worden de schouders omhoog geduwd waardoor er beknellingen in de doorbloeding naar het hoofd kunnen ontstaan. Hierdoor kun je hoofdpijn en nekklachten ondervinden. Een te laag bureau zorgt er voor dat je zelf je armen op werkhoogte moet houden waardoor je je spieren langdurig statisch belast. Dit heeft wederom een negatief effect op de doorbloeding en kan leiden tot verkrampingen en blessures.De diepte van het bureau voorkomt dat je te dicht of te ver van je monitor zit. In veel gevallen merk je de verkeerde afstand van je monitor pas op wanneer je gaat knijpen met de ogen of door het hangen in je rug om iets te kunnen lezen.
Betere bloedsomloop
Het menselijk lichaam is niet gemaakt om lang te zitten. Beweging is nodig om het bloed optimaal rond te pompen naar onze ledematen om deze te voorzien van voedingsstoffen. Hierdoor span je je spieren en knijp je de natuurlijke bloedsomloop af waardoor er weinig voeding bij je spieren komt. Dit draagt bij aan het stijve gevoel aan het einde van je werkdag. Op het moment dat je netjes rechtop probeert te zitten voor een lange tijd maak je al gebruik van verschillende spiergroepen. Er word onbewust een flinke prestatie gevraagd van je lichaam waarbij het in een statische positie moet blijven voor een langere periode. Daarbij komt nog dat wanneer je de hele dag zit de spieren aan de voorkant van je lichaam de neiging hebben te verkorten. Hierdoor ontstaat er een disbalans in je lichaam. In veel gevallen kan dit leiden tot onder anderen rugklachten, nekklachten of hevige hoofpijn.
Uiteraard is deze lijst niet compleet. Dit komt voornamelijk door de kettingreactie in je lichaam wanneer er ergens een probleem ontstaat. Je lichaam probeert dit te compenseren door je houding te aan te passen of je beweging te begrenzen. Dit gaat vaak gepaard met allerlei vage klachten die niet direct terug te brengen zijn naar een verkeerde werkhouding. Het is dan ook erg belangrijk om wanneer je lang moet zitten voor je werk, te investeren in goed meubilair welke een actieve zithouding ondersteunen. Hoe gebruik je een ergonomisch bureau? Het gebruik van een ergonomisch bureau is relatief eenvoudig echter dien je wel op een aantal specifieke zaken te letten. Op onze pagina werkplekadvies hebben we een kort stappenplan gemaakt waarmee je controleert of jouw werkplek aan de juiste eisen voldoet. Let bij het uitvoeren van dit stappenplan goed op dat je de juiste hoogte instelt bij de stap “Bureau”. Deze is namelijk sterk afhankelijk van de door jou gekozen bureaustoel en zithoogte. Een tip bij het installeren van je bureau is een locatie te zoeken met een uitzicht zodat je af en toe ook van je af kan kijken. In de buurt van een raam is dan wenselijk. Een mooie bijkomstigheid is dan ook dat je een gezonde dosis daglicht hebt, wat ook niet onbelangrijk is op een ergonomische werkplek.